Villanyszerelési munkák a lakásfelújítás során

Lakásfelújítás, villanyszerelés

Egy régebbi építésű lakás esetében a burkolatok és a nyílászárók cseréjén túl a villamos hálózat felújításával is érdemes kalkulálni. Egy évtizedekkel ezelőtt kialakított rendszer szinte biztos, hogy nem felel meg napjaink biztonsági előírásainak, de a lakásban élők kényelmét is aligha képes kiszolgálni. Egy átlagos háztartásban ma már összeszámolni is nehéz, hogy hányféle elektromos eszköz van használatban nap mint nap. A hűtő- és mosogatógép, az elektromos tűzhely, a mosógép, több helyiségben a tévé, rádió, az állandóan bekapcsolt számítógép rendkívüli mértékben igénybe veszik az épület elektromos hálózatát. Az általuk okozott terhelést pedig még tovább fokozza télen az elektromos fűtés, nyáron pedig a klíma használata.

Egy öreg villamos hálózat számára elég, ha ezek mellé rövid időre bekapcsoljuk a hajszárítót vagy a porszívót és máris elmegy a villany.


Egy ilyen lakásnál, ha felújításra kerül sor, nem szabad szemet hunyni az elektromos hálózat hiányosságai felett. Felmérni azt, hogy pontosan milyen javításokra vagy esetleg cserére van-e szükség, csakis szakember tudja. Egy lakásfelújítás hevében már szinte a szemünk előtt látjuk a gyönyörűen leburkolt fürdőszobát, az újonnan kialakított amerikai konyhát, de arra sokszor nem is gondolunk, hogy a villanykapcsolók áthelyezésén és a csillár felszerelésén túl is dolgunk lehet a villamos hálózattal. Nem ritka eset, hogy egy néhány éve padlótól a tetőig felújított épületben megadják magukat a villanyvezetékek. Ilyenkor oda a burkolat, a festés, még a legtapasztaltabb szakember sem képes másként orvosolni a túl későn felfedezett problémát, mint a falak vésésével.


Hogy ne essünk ebbe a hibába, a lakásfelújítás első lépéseként szakemberekkel nézessük át otthonunk teljes víz-, gáz- és elektromos hálózatát. Lehet - sőt, egy régebbi épület esetében biztos -, hogy a szerelő kisebb-nagyobb javításokat vagy cserét javasol, ez pedig növelni fogja a lakásfelújításra szánt összeget, de gondoljunk bele, jobban járunk-e, ha néhány év múlva a szépen rendbe tett otthont túrjuk fel a sürgőssé vált szerelési munkálatok miatt. Már pedig az elektromosság nem játék. Könnyen tűzveszélyessé válhat, főleg, ha alulméretezett, vékony rézvezetékek vagy műanyag szigeteléssel ellátott alumínium vezetékek futnak a falakban. Az Otthon Team teljes vagy részleges lakásfelújítás, illetve családi házak építésének keretében történő villanyszerelési munkálatokkal kapcsolatban teljes körűen rendelkezésére áll. Ha szeretné tudni, milyen állapotban van házának elektromos hálózata, szeretné biztonságban tudni magát és családját, esetleg ingatlanjának értékét növelné a villanyhálózat teljes felújításával, bizalommal fordulhat hozzánk szakvéleményért, valamint a szükséges szerelési munkálatok magas színvonalú kivitelezéséért.