Lakásfelújítás és az energiahatékonyság

Lakásfelújítás - Energiamegtakarítás

A lakásfelújítás tervezésekor az új design, a praktikus használat lebeg a szemünk előtt.

Forrás: Lakásfelújítás, energiahatékonyság

Keveset gondolunk a felújított otthonunk hatékony energiafelhasználására, a rezsiköltségekre. Annak ellenére nem gondolunk rá, hogy a teljes lakásfelújítás a legjobb alkalom a lakásunk energiahatékonyságának javítására. Ennek az egyik oka lehet az, hogy hajlamosak vagyunk végletekben gondolkodni.

Ha nem tudunk a társasházi lakásunkból, panellakásunkból egyenesen passzív házat varázsolni (márpedig nem tudunk), akkor nem is foglalkozunk vele. Ha nincs egyedileg mért fűtésünk, akkor úgysem számít a hőveszteség. És még sorolhatnánk azokat a túlzó érveléseket, amelyekkel elhárítjuk a problémát.

Ha csak 10 százalékkal tudjuk csökkenteni otthonunk energiafelhasználását, akkor már duplán nyertünk a dolgon. Egyrészt azt már érezzük a pénztárcánkon is, másrészt tettünk valamit a globális környezetünkért is. De nézzük a részleteket.

A homlokzati nyílászárók cseréjére a legjobb alkalom a lakásfelújítás. Ha egy kis szerencsénk van, még pályázhatunk is némi támogatásért. Az új hőszigetelt nyílászárók érezhetően komfortosabbá és esztétikusabbá teszik az otthonunkat, és vállalhatóbbá a fűtésszámlát.

Ha bennmarad a meleg, következhet a fűtés hatékonyabb szabályzása. A szabályozható (termofejes) radiátorszelepek akkor is hatásosak, ha nincs egyedi kazánunk. Alkalmazásukkal lehetőségünk lesz beállítani szobánként a megfelelő hőmérsékletet. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egyedi korszerű kazánra cserélhetjük a meglévőt, az energia megtakarítás már jelentős lehet. Többnyire itt vége is szokott lenni a rezsicsökkentés tervezésének, pedig lesz a lakásban víz és villany is.

A víztakarékos háztartás gyakorlatilag ivóvizet spórol meg. Mivel nincs külön vízhálózat a mosáshoz, mosakodáshoz, mosogatáshoz, a víztakarékos csapokkal, háztartási gépekkel bizony ivóvizet takarítunk meg, és pénzt is természetesen. A gépek, berendezések kiválasztásánál vegyük figyelembe ezt a szempontot is.

Az elektromos áram takarékos felhasználásához az energiatakarékos fényforrások, elektromos berendezések használata mellett a hálózat praktikus kiépítésével is hozzájárulhatunk. A helyiségek célszerű megvilágítása, a kapcsolók praktikus elhelyezése segít abban, hogy mindig a tevékenységünkhöz szükséges fénnyel világítsunk.

Lehet, hogy bonyolultnak tűnik egy ilyen komplex megtervezése az új otthonunknak, de a lakásfelújítással foglalkozó szakemberektől kérhetünk segítséget. Akkor miért ne tennénk?