Lakberendezés

Lakberendezés, belsőépítészet. Lakberendezési tippek, ötletek, érdekességek.

A Rusztikus lakberendezési stílus - Cikkajánló

Rusztikus lakberendezés

Mindazok számára ajánljuk a Rusztikus lakberendezési stílust, akik szeretnének egy kellemes és csendes hangulatú környezetett a saját otthonukba.

Ez a lakberendezési stílus a természetet hozza közelebb hozzánk, hiszen előszeretettel használja a természetes anyagokat és mintákat is. A Rusztikus lakberendezési stíluson belül több inspirációról beszélhetünk: francia, angol, toszkán, stb..A Rusztikus stílus általában a barna, bézs, zöld, piros, sárga és kék színeken alapul és a különböző nemzetekre jellemző tradicionális elemeknek köszönhetően szabható a legjobban személyre.

A fényképek fontossága egy lakásban

A fényképek emlékeztetnek minket életünk legjobb pillanataira.

Idővel ezek szentimentális értékké válnak, de albumban tartva nincs olyan varázsuk és nem is láthatóak minden nap, csak ha időnk van rá átlapozni a fényképalbumot.

A fényképek nagyon fontosak és sokszor megváltoztatják a hangulatát, ha rájuk pillant, ezért fontos, hogy kihelyezze a falra, íróasztalra, éjjeliszekrényre stb. Az alábbiakban négy féle módot mutatunk be, ahogyan elhelyezheti a kedvenc fényképeit otthonodban:

  1. Legyen meglepetésszerű az elhelyezés - a fotók elhelyezése különleges és meglepő helyeken a lakásban váratlan meglepetés lesz mindenki számára. Ajtó fölött, vagy zsinórral összefűzve, kitehetjük bármelyik helységbe.
  2. Hozzon létre egy hamis ablakot - Válasszon ki egy képet magáról és a családjáról, ami a természetben készült és keretezze be egy régi ablakkerettel. Az a fontos, hogyha ránéz, ablakhatást keltsen, és olyan helyre helyezze el a lakásban, ahol akár egy ablak is lehetne.

A főbb lakberendezési stílusok - Cikkajánló

Lakberendezés stílusok

Amikor egy otthon vagy belső tér lakberendezése kerül szóba fontos, hogy olyan lakberendezési stílust válasszunk, amely igazán illik hozzánk, és amelyik a legközelebb áll a személyiségünkhöz.

Íme, a legnépszerűbb lakberendezési stílusok, amelyeket előszeretettel használnak napjainkban a lakberendezők is:

Art deco – ez az irányzat a húszas években indult útjára Franciaországból és két szó jellemző a stílusra: a luxus és extravagáns.

Mediterrán – a tengeri sugallat ihlette stílusban legfőképpen a romantikát lelhetjük fel, amely Európa keleti partján élő emberek kultúrájából fakad.

Vintage – ez a fajta stílus a történelemben gyökeredzik és jellemzői a világos színek, a természetes anyagok, a patinás bútorok.

Rusztikus – talán az egyik legelterjedtebb és könnyen felismerhető stílus, hiszen a természetes anyagok, mint a fa és a kő a jellemzői.

Az üveg, a lakberendezés kedvelt anyaga

Üvegajtó

Napjainkban egyre gyakrabban használják a belsőépítészetben az üveget, mivel sokoldalúsága alapján nagyon kedvelt alapanyag. Annak eredményeképpen, hogy ellenálló, elegáns, egyaránt felhasználják a klasszikus vagy modern designként, úgy az otthonokban, mint közterületen egyaránt.

A konyhában olyan üveglap javasolt, amelynek könnyű a karbantartása és rendkívül higiénikus a felülete. Modern világunkban nagyon közkedvelt úgy a konyhában, mint a lakás többi részében, az üveg használata.

A sima vagy színezett edzett üveglap, különböző mintákkal, szemet gyönyörködtető, de egyben nagyon könnyű tisztán tartani. Ha díszíteni szeretné a konyhabútort, válasszon kedvenc motívumaival díszített üveget vagy az ízlésének megfelelőt.

Az edzett üveg a következő előnyökkel jár: van egy vonzó kinézete, ellenáll a hőnek, nedvességnek, savaknak, teljesen higiénikus, könnyen tisztítható, tartós, biztonságos a használata és viszonylag ellenálló is. Nem duzzad, hosszú ideig lehet használni és érdekességként, illetve hasznos dologként is megemlíthető.

A régi tárgyak felhasználása lakberendezéskor

Lakberendezés, lakberendezési tárgyak

A díszítő elemek és a kiegészítők nagyon fontosak a lakberendezés során, hiszen könnyedén személyre szabható lesz otthonunk és egyfajta életet lehelnek a belső terekbe.

A szoba dísztárgyak nélkül túlzottan egyszerűvé válik, hétköznapi és olyan belső tér lesz, ami nem fejez ki semmit. Ez nem jelenti azt, hogy túlzásba kell esnünk és ízléstelenül mindent túl kellene zsúfolni csecse-becsékkel.

Bizonyára Önnek is van sok olyan tárgya, amit már régen nem használ, sőt már ki is akarta dobni. Nem kell megszabadulnia kedvenc vagy emlékekhez fűződő tárgyaitól, mert az alábbiakban bemutatunk néhány érdekes és kreatív ötletet, hogy újra dekoratívak legyen a szívéhez nőtt tárgyak:

  1. Egy régi drótkosarat, átalakíthat egy hangulatos dekoratív dohányzó vagy kávézó asztalkává. Fesse át az Ön számára kedvenc színre, majd helyezzen a tetejére egy üveg vagy falapot.
  2. Az újságok és magazinok régi tartóját fesse át egy meleg és kellemes színre, így olyan, mint ha egy új tárggyal bővült volna a lakása.

Fürdőszoba design

Fürdőszoba design

A fürdőszoba felújítás előtt a legfontosabb kérdés, milyen legyen az új design.

A tervezéskor talán nem is gondolunk rá, hogy a fürdőszoba hangulata meghatározhatja az egész napunkat. Az új fürdőszoba design tervezésekor a mosdó, a kád, a zuhany kiválasztása, a burkolatok, a színek meghatározása mellett bátran használjuk a modern belsőépítészeti megoldásokat. Ne feledkezzünk meg azonban fürdőszoba világításában, megvilágításában rejlő lehetőségekről sem.

Igaz a fürdőszoba tervezésekor vannak kötöttségek is, amelyek esetenként kompromisszumra kényszerítenek bennünket. A fürdőszoba méret adottságai, a nyílászárók elhelyezkedése nehezen változtatható egy felújítás alkalmával. A fürdőszobában elhelyezett kazánt, mosógépet sem tudjuk kedvünk szerint áthelyezni más helyiségben.

A lakberendező számára igazi kihívás a megálmodott design-t, stílust adoptálni a meglévő fürdőszoba méretekre. A szerény méretek miatt még a tér-érzetünkkel is manipulálnia kell a tervezőnek.

Három olyan dekoráció, amit akár egy óra alatt is elkészíthet

Tapéta dekoráció

Amennyiben úgy érzi, hogy feldobná lakását néhány dekorációval, de nem szeretné egész hétvégéjét a ragasztóval a kezében tölteni, próbálja a saját fantáziájára bízni és kezdjen bele bátran a dekorálásba.

A dekorációk elkészítése nemcsak lefoglalják és kihozzák a kreativitását, de csodálatosan is mutatnak az otthonában.  Íme, néhány egyszerű ötlet belső dekorációkra, amelyek elkészítése nem igényelnek sok időt, ugyanakkor kellemes hatást váltanak ki az otthonunkba:

  • A könyves polcok díszítése - Amennyiben lakásában is megtalálhatók könyvespolcok, vagy olyan polcok, amelyek hátsó részét különböző színűre festhet vagy színes papírokat, tapétákat ragaszthat, ne habozzon ezt megtenni, hiszen egyedi polcokat varázsolhat otthonába pillanatok alatt.
  • A székek és padok átfestése - Elég ijesztően hangzik a házban megtalálható székek vagy ülő alkalmatosságok átfestése, de az ilyen átalakítások nagyon feldobják a lakás hangulatát és ezzel az Ön hangulatát is.

Hogyan módosítsuk a belső tereket biztonságosan

Belső terek egybenyitása

Egyre jobban divatba jön az Amerikában is sűrűn használt egyterűség.

Az ilyen esetekben kitörünk egy-két falat, hogy egybehozzuk a konyhát vagy a nappalit az ebédlővel. Egy olyan projekt, amelyben a falak lebontása is szerepel a fent említett vagy más okok miatt nem csak költséges tud lenni, de veszélyes is lehet, ha nem ésszel kezdünk neki.

Amennyiben mégis nekilát egy ilyen átalakításnak, legelőször tervezze meg az anyagiakat, majd vegye fel a kapcsolatot egy szakértővel, aki kellő képen útbaigazítja ezen a területen. Semmiféleképen ne kezdjen neki a saját kedve szerint a belsőterek összekötéséhez, mert azzal komoly károkat is okozhat ingatlanában.

Egy hozzáértő véleménye sokat számíthat, hiszen nem csak hasznos ötletekkel láthatja el, de meg is tudhatja tőle, hogy melyek azok a falak, amelyeket le lehet bontani és melyek azok, amelyekhez semmiféleképpen sem nyúlhat hozzá a kőműves.

Néhány alapvető szabály a lakás berendezésekor

Lakberendezés

Minden lakásban, a különböző helységek, méretüktől függetlenül, gyönyörűen berendezhetőek.

Ha betart néhány alapvető szabályt akár egy túlzsúfolt szobát is átalakíthat egy olyan helységgé, amire a rend, a nyugalom és az egyensúly a jellemző.

Kerülje a túlzsúfoltságot.

Az emberek hajlamosak arra, hogy lakásuk helységeit telepakolják bútorokkal, és olyan különböző tárgyakkal, amiknek keveset vagy egyáltalán nem veszik hasznát. Fontos, hogy a bútorokat funkciójuknak megfelelően helyezze el anélkül, hogy a mozgásterét minimálisra csökkentené az adott helységben. Ha nincs módjában lakberendezőt felkérni a feladat megoldására, akkor rendezze be ideiglenesen szobáját egészen addig, amíg megtalálja a legmegfelelőbb megoldást.

Bútorválasztás.

A szobák méreteinek megfelelően válasszon bútort is, ugyanis a nem megfelelő méretek esetén a szoba egyensúlya felbomlik. A helységek méreteihez képest a kis bútorok disszonanciát keltenek és a szoba aránytalan lesz, ha viszont a bútorok túl nagyok, akkor a szoba túlzsúfolt és nyomott hangulatúvá válik. Mielőtt elindulna bútort vásárolni, mérje meg a helység belterületét és annak megfelelően döntsön.

A nyílászárok szerepe is nagyon fontos.

Lakberendezési tanácsok kis alapterületű lakás esetén

Lakberendezés, konyha

Kis alapterületű lakások esetén a hangsúlyt helyezze elsősorban egy olyan látványos tárgyra, mint például egy különlegesfajta növény vagy akár egy akt fotó. Válassza ki a fényforrással szemben lévő falat és erre helyezzen el egy nagytükröt, hiszen minél nagyobb a mérete annál nagyobb a térhatás is.

A konyha berendezése nem egyszerű feladat, ha kicsi az alapterülete. Egy nagyon kicsi konyhában ajánlott, hogy a szekrények felfüggeszthetők legyenek. Olyan edény szettet válasszunk, ami minden alkalomra jó. Mellőzze a talpas poharakat, mert azok csak egyes alkalmakkor használhatóak és foglalják a helyet. Olyan konyhai eszközöket és felszerelés legyen a konyhában, amit szeret és nap, mint nap használ, ez által helyet is spórol.