Ajánlott cikkek

Cikkek, amelyeket ajánlunk a figyelmedbe.

Lakásfelújítás és az energiahatékonyság

Lakásfelújítás - Energiamegtakarítás

A lakásfelújítás tervezésekor az új design, a praktikus használat lebeg a szemünk előtt.

Forrás: Lakásfelújítás, energiahatékonyság

Keveset gondolunk a felújított otthonunk hatékony energiafelhasználására, a rezsiköltségekre. Annak ellenére nem gondolunk rá, hogy a teljes lakásfelújítás a legjobb alkalom a lakásunk energiahatékonyságának javítására. Ennek az egyik oka lehet az, hogy hajlamosak vagyunk végletekben gondolkodni.

Ha nem tudunk a társasházi lakásunkból, panellakásunkból egyenesen passzív házat varázsolni (márpedig nem tudunk), akkor nem is foglalkozunk vele. Ha nincs egyedileg mért fűtésünk, akkor úgysem számít a hőveszteség. És még sorolhatnánk azokat a túlzó érveléseket, amelyekkel elhárítjuk a problémát.

Ha csak 10 százalékkal tudjuk csökkenteni otthonunk energiafelhasználását, akkor már duplán nyertünk a dolgon. Egyrészt azt már érezzük a pénztárcánkon is, másrészt tettünk valamit a globális környezetünkért is. De nézzük a részleteket.

A homlokzati nyílászárók cseréjére a legjobb alkalom a lakásfelújítás. Ha egy kis szerencsénk van, még pályázhatunk is némi támogatásért. Az új hőszigetelt nyílászárók érezhetően komfortosabbá és esztétikusabbá teszik az otthonunkat, és vállalhatóbbá a fűtésszámlát.

Ha bennmarad a meleg, következhet a fűtés hatékonyabb szabályzása. A szabályozható (termofejes) radiátorszelepek akkor is hatásosak, ha nincs egyedi kazánunk. Alkalmazásukkal lehetőségünk lesz beállítani szobánként a megfelelő hőmérsékletet. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egyedi korszerű kazánra cserélhetjük a meglévőt, az energia megtakarítás már jelentős lehet. Többnyire itt vége is szokott lenni a rezsicsökkentés tervezésének, pedig lesz a lakásban víz és villany is.

A főbb lakberendezési stílusok - Cikkajánló

Lakberendezés stílusok

Amikor egy otthon vagy belső tér lakberendezése kerül szóba fontos, hogy olyan lakberendezési stílust válasszunk, amely igazán illik hozzánk, és amelyik a legközelebb áll a személyiségünkhöz.

Íme, a legnépszerűbb lakberendezési stílusok, amelyeket előszeretettel használnak napjainkban a lakberendezők is:

Art deco – ez az irányzat a húszas években indult útjára Franciaországból és két szó jellemző a stílusra: a luxus és extravagáns.

Mediterrán – a tengeri sugallat ihlette stílusban legfőképpen a romantikát lelhetjük fel, amely Európa keleti partján élő emberek kultúrájából fakad.

Vintage – ez a fajta stílus a történelemben gyökeredzik és jellemzői a világos színek, a természetes anyagok, a patinás bútorok.

Rusztikus – talán az egyik legelterjedtebb és könnyen felismerhető stílus, hiszen a természetes anyagok, mint a fa és a kő a jellemzői.

Panellakások felújítása

Mosdó

Érdemes e panelt felújítani?

A cikk forrása: Napi cikkek - Panellakások felújítása

Ez nagy kérdés volt néhány évvel ezelőtt. Látva az egyre több szebbnél szebben felújított panellakást, ez már nem kérdés. A panellakások tulajdonosi köre jelentős változáson ment át az elmúlt években. Az új tulajdonosok már olyan szinten újítják fel a panelt, hogy az új építésű társasházi lakások is megirigyelhetnék.

A panelfelújítás műszaki tartalma is jelentősen emelkedett. Az új elektromos hálózat kialakításától, az igényes burkolatokon át, korszerű nyílászárókig minden megtalálható. Olyan lakásbelsők kerülnek kialakításra,

Lakberendezési tanácsok kis alapterületű lakás esetén

Lakberendezés, konyha

Kis alapterületű lakások esetén a hangsúlyt helyezze elsősorban egy olyan látványos tárgyra, mint például egy különlegesfajta növény vagy akár egy akt fotó. Válassza ki a fényforrással szemben lévő falat és erre helyezzen el egy nagytükröt, hiszen minél nagyobb a mérete annál nagyobb a térhatás is.

A konyha berendezése nem egyszerű feladat, ha kicsi az alapterülete. Egy nagyon kicsi konyhában ajánlott, hogy a szekrények felfüggeszthetők legyenek. Olyan edény szettet válasszunk, ami minden alkalomra jó. Mellőzze a talpas poharakat, mert azok csak egyes alkalmakkor használhatóak és foglalják a helyet. Olyan konyhai eszközöket és felszerelés legyen a konyhában, amit szeret és nap, mint nap használ, ez által helyet is spórol.

Lakásfelújítás házilag

Festés, tapétázás

A lakásfelújítás házilag helyett talán lakásfelújítás saját kezűleg lenne a szerencsésebb kifejezés az adott témára. Itt elsősorban nem a „Hogyan újítsuk fel magunk a lakásunkat” témával szeretnénk foglalkozni. Inkább egy új jelenségről, amikor bizonyos munkafolyamatokat a tulajdonos szeretne saját kezűleg elvégezni.

Sokan szeretnék maguk kifesteni, tapétázni a lakás bizonyos helyiségeit, vagy megpróbálkoznának a burkolás, laminált parketta lerakásával. A lakásfelújítás teljes kivitelezésére nem vállalkoznának, és azt sem szeretnék, ha a minőség sínylené meg a próbálkozásaikat. Mi lehet erre a megoldás?